Vaarwel Windows XP

 

Ondersteuning Microsoft voor Windows XP is afgelopen!

Op 8 april 2014 is de ondersteuning van Windows XP door Microsoft afgelopen. Windows XP is nu 12 jaar oud en al weer sterk verouderd. Het is dus weer tijd voor iets nieuws. Intussen zijn Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 al uitgekomen. Dus vaarwel Windows XP!

Wat betekent het stoppen van de ondersteuning?

Dit betekent dat er geen technische ondersteuning en geen beveiligingsupdates voor Windows XP meer worden geleverd. Microsoft is ook gestopt met het beschikbaar stellen van Microsoft Security Essentials voor Windows XP.

Ook stoppen fabrikanten de ondersteuning van Windows XP. Dat betekent dat nieuwere hardware (zoals een printer) en software niet meer op Windows XP draaien.

Is mijn computer nog veilig te gebruiken?

NEE, want er komen geen veiligheids-updates meer voor Windows XP. Er worden nog regelmatig gaten (kwetsbaarheid) in Windows XP gevonden. Hackers kunnen en zullen deze gaten gebruiken om toegang tot uw computer te krijgen. Vaak merkt u daar niets van, maar uw gegevens liggen wel op straat.

Ben ik niet gewoon veilig met een anti-virus programma?

NEE, want bij beveiliging komt er meer kijken dan anti-virus alleen. Uw software (inclusief Microsoft Windows XP) moet up-to-date worden gehouden omdat daar kwetsbaarheden inzetten die door kwaadwillenden gebruikt kunnen worden.

Kan ik nog veilig internetbankieren?

NEE, absoluut niet! 

Kan ik mijn Windows XP computer niet meer gebruiken?

Niet online, maar als u de XP pc afsluit van het internet (en nooit meer aansluit aan het internet) dan bent u veilig, voor zover u geen bestanden gaat uitwisselen met andere PC’s via bijvoorbeeld een USB stick.

Ook ondersteuning voor Micosoft Office 2003 stopt!

Gebruikt u nog Microsoft Office 2003? Hier is ook de ondersteuning gestopt en het is niet langer veilig te gebruiken, tenzij u de PC alleen OFFLINE gebruikt.

Wat nu?

Er zijn verschillende mogelijkheden om over te stappen naar een ander systeem. Meestal kan een Windows XP computer niet meer worden geupgraded omdat de hardware al te oud is. Bovendien kost het relatief veel om te upgraden naar een hogere Windows versie. U moet hierbij niet vergeten dat de PC opnieuw zou moeten worden geinstalleerd, wat naast de Windows voor extra kosten zorgt voor een PC waar u geen garantie meer op heeft.

HostRW helpt u graag om over te stappen op een ander systeem, nieuw of gebruikt. Ook kunnen we een andere oplossing voor u zoeken. Belangrijk is dus dat u Windows XP en Office 2003 niet meer gebruikt!

De nieuwste Windows versie is Windows 8.1. Maar deze Windows versie is niet zo goed ontvangen omdat het niet gebruikersvriendelijk werkt. Ook zijn er veel problemen met randapparatuur die niet met Windows 8 samen werkt.

Wij adviseren nog steeds om Windows 7 te nemen. Windows 7 is echt stabiel en werkt prettig. Wij kunnen op dit moment nog steeds computers met Windows 7 leveren. Interesse? Vraag u om een offerte!

Written by Roelof